Dag 8, Siena naar Monteroni d'Arbia

20 april 2022

Verder op de Via Francigena, Siena die prachtige stad weer achter mij gelaten.Ik heb nu een heel aantal prachtige plaatsen gehad de laatste dagen, dat was een mooi stuk Toscane, niet omdat dat nu over is maar vandaag zit ik in een plaatsje dat niet echt heel bijzonder is. Een groot contrast met de dagen hiervoor. Maar er komen nog ontzettend veel mooie plekken. Bij het verlaten van de stad was het weer lekker rustig de grote stroom toeristen is even weer naar huis, maar wel drukker in de ochtend dan in de vorige plaatsen. Op het grote plein weinig mensen alleen maar autootjes voor spullen te brengen bij de restaurants. Je ziet ook dat de lucht niet meer 100% blauw is er zijn ook wolken, desondanks is de temperatuur zeer aangenaam.

Een beetje in het midden aan de hoge kant van het plein is een fontein. Deze fontein wordt gevoed door een ingenieus ondergronds watersysteem, ik zat te denken hoort dat misschien niet bij de obelisk die ik gisteren gezien heb? Ik kan er nog niets verder van terug vinden.

Ik ben ook nog even de voorruimte van de Campo ingelopen en vandaaruit twee foto's gemaakt waarvan één met de toren de campanile erop, maar dan gezien vanaf de andere kant, en van de wolvin.

In de voorruimte van de Campo staat ook het beeld van de wolvin met Romulus en Remus. Dat beeld zie je overal staan in Siena, vaak in de straten op een pilaar maar ook in de Duomo. Het verhaal wil dat Siena is gesticht door de zonen van Remus. Remus kennen we van de stichting van Rome. Hij zou samen met zijn broer Romulus door een wolvin zijn opgevoed. Later streden beide broers om de heerschappij over de stad Rome hetgeen Remus met de dood moest bekopen. Hoewel Remus verslagen was verdween hij niet uit geschiedenis door zijn zijn zonen, Aschius en Senussi. De broers ontvluchten Rome in noordelijke richting. Een wolvin vergezelde hen en wezen de weg naar waar nu Siena ligt. Na een lange tocht wees de wolvin deze plek aan als nieuwe verblijfplaats voor de twee broers. Toen ze waren bijgekomen van de reis zouden zij het Castello Senio hebben gebouwd, precies op de plek waar nu Siena ligt. Daardoor is de zogende wolvin ook een symbool van Siena geworden en zie je haar overal.

Nu wordt het tijd om Siena te gaan verlaten door de poort Romana. De poort Romana stond vroeger tussen de vesting's muren die grotendeels verdwenen zijn. Hier en daar zie je nog wat stukken.


Siena uitlopen gaat makkelijker dan gisteren met het inlopen een beetje omlaag, en dan snel kom je bij de boerenakkers. Ook snel mijn rugzak afgedaan om even mijn jas uit te doen, het werd alweer veel te warm. Een zwart jong katje wilde graag met me mee, ik heb Adie een appje gestuurd, ze vond hem wel lief maar ik hoefde hem niet mee te nemen.

Toscane is heuvelachtig dus als je naar beneden bent gelopen loop je ook weer naar boven maar dat geeft uiteindelijk een mooi uitzicht op Siena. Weer vanaf de mooie kant. De hoogste toren is de campanile bij het plein.

Het pad lijkt steeds mooier te worden, mooi smal looppad met een waterkraan, voldoende aanwijzingen kan niet beter. Maar dit was allemaal maar schijn want een 500 m verder kwam je in een ontzettend lelijk industriegebied waar je dwars overheen moest. Van autosloperij tot vuilstortplaats en compostmakerij, van alles. Dat heb ik natuurlijk niet op de foto gezet.

De route gaat weer over grindwegen, al dagenlang hoor je het grind onder je schoenen knarsen, een steeds bekender geluid dat je bijna de hele dag hoort. Af en toe een kunstwerk met een Mariabeeldje en in dit geval plastic bloempjes. Des te mooier zijn de echte bloemen aan de voet van deze zuil.


Ben ik vandaag de enige pelgrim op te Via Francigena? Nee dat zeker niet en waren best wel ontmoetingen twee keer twee mannen die samenliepen een man die alleen liep net als ik, een stelletje, en onderweg ineens lijkend op de avondvierdaagse een verzorgingsplaats voor een groep. Ze hadden stoeltjes bij zich een kookpot met grote bakpan, ze gingen er even voor hun siësta tijdens de Via Francigena.

Nog even een stukje door en in de verte zie ik al Monteroni d'Arbia liggen. Hier ga ik even van de route af over een privé pad wat eigenlijk niet mocht volgens de borden maar dat gaf wel een mooi plaatje.en ik ben er veilig doorgekomen.een prachtige volledig niet onderhouden boerderij met een hele mooie waterput.


Aangekomen in Monteroni d'Arbia kom ik vlakbij een supermarkt uit, een mooie plek om even mijn lunch te halen twee lekkere broodjes stuk kaas en een yoghurtje, lekker een mooi bankje opgezocht en lunch klaargemaakt. Het is geen bijzonder plaats er zijn drie belangrijke punten volgens Wikipedia, de watermolen, een kapel van Pieri Nerli en de kerk van Sint Giacomo. Ik heb een slaapplek dat is allemaal goed geregeld op een mooie locatie? Nou dat niet echt. Ik wilde niet teveel km maken vandaag en dat is gelukt.

Morgen ook een korte tocht naar Buonconvento, de vertaling is Buon Conventus, gelukkige gemeenschap, dat moet wel goed gaan.