Via Francigena del Sud

Dag 7, Veroli naar Ceprano,

3 april 2024

 

Vandaag een lange tocht voor de boeg, zo rond de 30 km. Op tijd uit bed, weer de chaos in mijn rugzak pakken, water aanvullen en op naar het ontbijt. Allemaal tafels voor 10 personen maar ik was om 7:45 de enige doe kwam ontbijten. Eeen heel buffet staat klaar met wel op zijn Italiaans, een croissantje met zoetigheid en een lekkere cappuccino. Nog wat andere ha[jes erbij en weer gereed voor vertrek. Net na achten was ik vandaag op stap. Het is natuurlijk droog, wel nog wat fris maar ik waag het zonder jas op stap te gaan. Dat was dan ook geen probleem. De tweede helft van de dag heb ik zelfs mijn hoed opgezet tegen de zon.

Wat gaat deze dag mij brengen?

 

Vanuit mijn slaaplek slingert mijn route omlaag door de nauwe straatjes waaruit dit hele dorp uit bestaat.

 

 

Altijd even terug kijkend van waar kom ik ook al weer vandaan? Ik sliep vlak naast die toren in het midden. De klim naar daar vanaf de andere zijde was fors maar het land aan de andere zijde ligt veel minder laag.

 

 

Al een fors stuk verder kom ik aan bij de Abbazia Di Casamari. Een hele grote abdij. De abdij wordt nog gebruikt door de Cisterciënzers.

De abdij werd gebouwd op de plek waar eerder de Romeinse vesting Cereatae stond. De naam van de abdij ‘Casarmari’ verwijst dan ook naar de Romeinse consul Gaius Marius, die zich hier had gevestigd. Oorspronkelijk was het een Benedictijner klooster, maar de Cisterciënzers hebben het van de ondergang gered.

Opvallend is dat alle gebouwen er zeer goed onderhouden uitzien, in de kerk rook je nog het wierook van de viering van vanmorgen. Het was ook zeker de moeite waard dit te bezoeken.

 

 

Ik zie wel vaker aparte bouwsels maar dit is toch wel bijzonder, of eer Chinees woont kon ik niet achterhalen.

 

 

Kapelletjes met Maria beelden kom ik onderweg zat tegen, dat is gewoon normaal. Maar nu kwam ik er een tegen voor de heilge Bartholomeus. Op zich niets bijzonders mee. Maar als je boven de kapel kijk zie je een grote kerkklok en een luidspreker. Die toevoeging kende ik nog niet. Ben benieuwd of Bartholomeus je oproept voor het gebed, op de Christelijk wijze en op de Islamitische wijze. Heb het niet kunnen waarnemen.

 

 

Maar gewoon verder door anders kom ik niet in Ceprano. Een km of 8 voor Ceprano stopt er luid toeterend een auto naast me. Eeen vrouw in het Italiaans hevig pratend naar mij, ik wat verstaan, ze vroeg of ik Pellgrini ben en of ik de Via Francigena loop. Beide vragen kon ik met Si beantwoorden.

Dan met gebaren dat ik haat straks zie bij haar Casa, huis.

Ben benieuwd wat dit gaat worden.

Op een bepaald moment zwaaiende mensen hoog bij een huis, en ja hoor zij was daar inmiddels ook al. Ik moest komen.

Zij ontvangen daar pelgrims met water, een stempel en liefde en aandacht.

Hij heeft zelf een futuristische zitfiets gemaakt met zonnepanelen en een aanhanger voor de hond.

Het water stond al gekoeld voor mij gereed. De stempel werd binnen gehaald en ik moest wat in hun gastenboek schrijven.

En dan de fotomomenten, zij bleef maar foto’s maken. Ik heb haar mijn toestel gegeven om van mij en haar man een foto te maken.

Wat een bijzondere ontmoeting. Engels spreek ze niet dus Google Translate is weer de oplossing.

 

 

Of het haar man of haar vader is weet ik niet, het zou beide kunnen. IK heb gevraagd of er veel pelgrims langs komen, volgens haar is het ingestort na Corona. Ik verwacht dat veel pelgrims tegenwoordig de nieuwe route lopen onderlangs en niet deze.

Op hun huis staat een mooie schildering met daarop een Paus, Berlusconi? Een Romein en vele pelgrims.

Er staat een tekst onder:

”Door Christus zijn wij pelgrims naar een beloofd land, naar Hem, dat ons doel is en ook de oorsprong”

 

Voor mijn gevoel was ik wat van de route af maar ik moest die kant op en niet gelijk naar links maar verderop.

Met mijn geloof in haar heb ik dat gedaan, ging niet helemaal makkelijk maar met mijn GPX kon ik ongeveer bepalen waar ik heen moest en zo ja ik kwam weer op de route.

 

 

Na het bos uitgekomen te zijn nog ca. 7 km naar Ceprano, een lange rechte smalle asfaltweg. Was goed door te stappen, af en toe wat omhoog en omlaag en vlak.

 

Ceprano een stad waarvan pre-historische ook talloze Romeinse sporen uit de vierde eeuw voor de jaartelling bekend zijn. Door de strategische ligging op een heuvel vlak aan de rivier de Liri werd er regelmatig gestreden om deze plek. Na de Romeinse overheersing trokken de Goten hier in de middeleeuwen hun sporen. De betovering door de Pauselijke legers aan het eind van de tiende eeuw bracht de bewoners voorspoed.

Bij binnenkomst van de stad loop je over en langs de rivier de Liri. Bij het begin staat de Neoklassieke kerk de Santa Maria Maggiore. In de tweede wereldoorlog is hier veel gebombardeerd en vernietigd, de kerk is dan ook van na die oorlog.

 Op de plek van deze kerk heeft Petrus in het jaar 45 al een bidplaats bezocht.

 

 

Vanavond ga ik voor de eerste keer me laten verwennen in een restaurant, met Pasen waren ze ‘s avonds gesloten omdat ze in de middag een uitgebreid diner hadden en gisten waren ze dicht omdat ze het zo druk hadden gehad met Pasen. Maar een lekkere Italiaanse pizza maakte het gisteren nog goed.

 

Morgen loop ik niet naar Cassino, dat is ruim 32 km, morgen loop ik naar Piedimonti San Germano ca. 23 km, mooi zat voor morgen. Morgen volop zon maar maar 20 graden en dat is wel lekker.