Dag 7; Bar sur Aube - Clairvaux, 24 mei 2019

Om half negen weer op stap, weer zon, mooie temperatuur. Gisterenavond had ik later nog zitten lezen dat ik toch nog een monument van Bar sur Aube niet had gezien, de Sint Pieterskerk, dus toch maar even heen gelopen om vanaf daar de tocht van vandaag te starten. In mijn boek stond ook dat de route start bij de Eglise Saint Pierre. De deuren stonden wagenwijd open en twee dames waren de bloemen aan het verzorgen. Vanzelfsprekend vroegen ze me of ik pelgrim ben, niet zo verwonderlijk met de rugzak en alle tekens achterop. Pelgrim zijn doet het altijd goed, iedereen is aardig en wil met je praten. Hieronder de foto’s van de kerk.


Vandaag geen lange tocht maar wel een pittige tocht, volgens het boek, en dat klopte het was heuvel op en heuvel af, een goede training voor de Sint Bernard. Ik hoorde vandaag dat de weg naar de top van de Sint Bernard definitief 3 juni opengaat, men is volop het sneeuw aan het ruimen, links en rechts van de weg hoge sneeuwanden, maar dat even ter zijde ik ben daar pas 17 juni.

Vandaag dus heuvel op en af tussen de korenvelden en champagnevelden door. Veel door bossen. De druivenrassen zijn net een beetje uitgelopen. Overal zijn de wijnboeren bezig, maar met gif te spuiten, nu al.


Al om 12 uur liep ik al bij Clairvaux, lang langs een muur lopende kwam ik aan bij de entree van de voormalige abdij van Clairvaux. Bezoek kan alleen met een gids en dat kan weer om 14:15 uur weer, mits er minimaal twee bezoekers komen. Dan maar even door naar mijn slaapplek iets verderop, ik kon al terecht. Eerst even de was gedaan dat moet ook op zijn tijd, mooi weer en bij het raam met mijn mooie uitzicht droogt het snel. Ik heb de “zolderkamer” midden boven. Een goede plek hoor.


In het hotel kwam ik een man tegen die ik ook in Brienne le Château had gezien, hij herkende mij ook. Helaas hij spreekt alleen maar Frans maar loopt ook de Via Francigena, hij wilde ook naar de abdij dus twee personen zijn er, de rondleiding gaat door. Maar eerst even wat gegeten, op zijn Frans, middageten, 3 gangen met water voor €9,40, en het was lekker. Helaas het personeel hier spreekt ook alleen maar Frans, dan gaan ze me uitleggen dat ik een keuze heb uit 4 hoofdgerechten, niets staat op papier. AH,oh, doe me de eerste maar, gelukt het was heerlijke vis met een lekkere saus, vooraf een buffet met van alles erbij en dessert assiétte de fromage, top.

Nu op naar de abdij. Helaas foto’s en film maken verboden, want er is een gevangenis naast..... Mijn mede pelgrim stond al te wachten, als enige, maar hij wist dat ik ook zou komen. later werd het nog ongeveer een groep van 10. Gelukkig kon de gids wat Engels. Maar als dat niet zo was geen probleem want Jan Schrauwen had vanmorgen al veel voor me uitgezocht en geapt. Hieronder dan ook eerst het verhaal van Jan. ( de foto heb ik gemaakt)


De abdij werd in 1115 gesticht door Bernardus de Fontaine, die na zijn dood beter bekend stond als Sint-Bernardus van Clairvaux. Hij was een zeer invloedrijke en populaire monnik die heel wat abdijen van de cisterciënzers heeft opgericht. Toen hij stierf in 1153 waren er minstens 345 abdijen in 12 verschillende landen. In de bloeiperiode van de abdij leefden er ongeveer 800 monniken en waren er zo'n 78 abdijen die van Clairvaux afhingen.
De invloed van de abdij werd steeds groter, zo groot zelfs dat de abdij tijdens de Franse Revolutie in 1792 afgeschaft werd. Er kwam een papier- en glasfabriek voor in de plaats, maar algauw viel het oog van een minister van Napoleon op deze gebouwen. De muren en de opstelling van de gebouwen zouden er een ideale gevangenis van maken. Heel wat gebouwen sneuvelden hierdoor, waaronder ook de zeer mooie abdijkerk.
De oude gebouwen werden rond 1971 opnieuw vrijgegeven en zijn compleet gerestaureerd. Er is nog steeds een gevangenis, maar dan wel in een nieuw gebouw in de tuin. Tijdens een rondleiding kun je de bewaard gebleven gebouwen zien en duik je even de geschiedenis in.

Jan dank daarvoor, scheelde mij wat speurwerk. We worden geroepen door de madame voor de rondleiding. Dan denk je ik ga een klooster bezoeken, maar het heeft meer het gevoel van het lopen op een gevangenisterrein uit de tijd van Hitler of zo iets. Napoleon heeft er natuurlijk in 1805 al een gevangenis van gemaakt, dus dat heeft ook geschiedenis. De abdij is al sinds 1792 weg. Van de vrijgegeven gebouwen zijn 4 gedeeltes weer redelijk in oude abdij sfeer hersteld. De “hostellerie des Dames” (die mochten natuurlijk niet in het klooster komen), de middeleeuwse eet/werkzaal en de slaapzaal op de verdieping van de lekenbroeders, en in het grote kloostergebouw de kapel. De oorspronkelijke abdijkerk is gesloopt omdat men de stenen nodig had voor de muren om de gevangenis. Verder is het een grote vervallen gebouw verzameling. In het grote klooster zitten ook nog in het grootste gedeelte de cellen voor 30 personen per cel. In deze gebouwen is zelfs een extra tussenverdieping gemaakt om meer cellen te kunnen maken. Ook staan hier nog de ontroerende 1 persoons kippenhokken zoals de Fransen die zelf noemen, vreemde cellen van 1,5 bij 2,5 meter. Tot de sluiting in 1971 zijn die gebruikt, barbaars. Toch af en toe wat foto’s gemaakt om een indruk te krijgen, ben niet gesnapt.

Hieronder het enige middeleeuwse Romaanse gebouw, de eetzaal op de begane grond en de slaapzaal op de verdieping voor de lekenbroeders

Hieronder de slaapzaal voor de lekenbroeders

En hieronder de ook gerestaureerde kapel in het grote klooster gebouw. Deze kapel werd ook in de gevangenis tijd gebruikt, achterin waren balustrades gebouwd met hekken ervoor en konden ze vanuit de gevangenis daar naar toe lopen.

Ik denk dat 80 % van de gebouwen nog gerestaureerd moet worden, het is allemaal de oude vervallen gevangenis. Of die restauratie ooit doorgaat? Ik denk in hele kleine stapjes maar lang niet alles. Hieronder een foto van de zogenaamde kippenhokken waar in Frankrijk heel veel verzet op kwam, niet humaan voor een gevangene.

En de extra verdieping in het in oude gevangenis. Dit hoort een hele hoge gang te zijn.

Nog een laatste foto vandaag van de huidige gevangenis, met uitkijktorens, over het hele terrein draden gespannen om helikopterlandingen tegen te gaan. Ja wat moet je er van zeggen. Deze foto heb ik uit een raam van de voorzijde van mijn hotel gemaakt. Links het hoge gebouw is het grote klooster gebouw, mat kapel en kippenhokken.

Morgen ga ik weer verder naar Châteauvillain, war mijn mede pelgrim ook morgen heen gaat. Morgen wat wolken en zon en na 5 uur wat regen maar dan ben ik er al lang.