Dag 18; Besancon - Ornans, 4 juni 2019

Om mee te beginnen heb ik gisteren het verkeerde filmpje van het Horloge Astronomique op mijn blog gezet. Ik had een samengesteld filmpje gemaakt waarbij je niet zo lang hoeft te zien dat het elf uur is, en de achterzijde van de klok. Nu staat het goede filmpje er.

Vandaag een dag die zich kenmerkte door de volgende zaken, lengte 35 km, temperatuur tot 32 gr. en veel klimwerk. Half acht op pad, nog leuke appjes van Susanne en Sebastiaan. Ik heb hun een foto geappt van een berg die ik op moet, bij de rivier de Doubs. Als je Besancon uit bent dan begint het direct, omhoog via steile weggetjes en paden en soms zelfs trappen, omdat een pad te steil zou zijn. Hieronder de foto die ik naar de kinderen heb geappt en een van de trappen.

Als je dan ook flink bezweet voor de eerste keer vandaag boven bent heb je wel een mooi uitzicht op Besancon.

Deze foto heb ik genomen bij een kapel, “la Chapelle des Buis” een kapel van de Fraternité Franciscane. Van binnen hebben ze er een moderne intieme kapel van gemaakt, de Franciscanen zitten rond een katheder waar de bijbel op ligt.Een mooie plek boven op de berg. Weer een eind verder kom ik weer een leuk kapelletje tegen, twee mensen liggen er te zonnen met een drankje en wat eten naast zich. De heuvel aflopend kom ik, bij een wederom mooi net gerestaureerde wasplaats uit, het gras is net in gezaaid. Boven de wasplaats zie je nog net het mooie kapelletje.


Onderweg vandaag kom ik zowaar weer een pelgrim tegen, hij loopt de route van Rome naar Reims, het is ook een Fransman en hij trekt zijn bagage in een karretje voort. Lijkt mij niet altijd even makkelijk mede omdat ik vandaag twee keer een overstap bij een hek had, daar moet hij dan zijn karretje overheen zetten.

Als Sigeric ook de tocht met deze temeperatuur heeft gelopen, dan is dat erg knap. De wegen waren 1000 jaar geleden niet zoals ze nu zijn. En een ander opvallend detail is, dat de route vandaag een groot deel liep over een oude spoorlijn, een RAVEL route. Dat staat voor RAil VELo. (rail/fiets) Die routes zie je veel in Frankrijk, België en Duitsland. Maar in de tijd van Sigeric bestonden er geen spoorlijnen en reden er geen treinen, hij is zeker niet over deze route gelopen. Het is goed lopen, en weinig klimwerk omdat een trein dat niet kan. Links van me een zeer steile helling naar een diep dal.

Als er echt een steil deel is maakte men voor de trein een tunnel. Ook nu is dat het geval, ik moest door een tunnel van 180 meter lengte. Als je aan komt lopen lijkt het stikkedonker en staat er een bordje dat fietsers hun licht aan moeten doen. Een beetje lastig voor een wandelaar. Ik liep de tunnel in, met de gedachte, ik heb een Iphone, licht kan ik ook zelf maken. Maar zowaar er zat een bewegingsmelder die toch lampen in werking zette.


Onderweg slechts één barretje tegengekomen. Ik vroeg om een grote fles water naturel, hadden ze niet, alleen maar Perrier met prik. Toch maar genomen want mijn water was bijna op. Maar voor water heb ik inmiddels ook een andere oplossing gevonden, het kerkhof, op ieder kerkhof moeten de bloemen en planten water hebben, er is dan ook altijd een kraan. Ook in dit geval met heerlijk ijskoud water. Mijn waterzak en flessen opnieuw bijgevuld en ik kan weer de hitte in. Ik weet zeker dat ik er vandaag wel 6 liter water doorgedraaid heb.

Eindelijk na 35 km lopen kwam Ornans in zicht, bij de eerste supermaché, 2 bananen en een fles jus d’orange gekocht om even mijn suikergehalte weer snel op peil te brengen. Nog effe doorpuffen naar het centrum, er stopte een man met zijn auto, die vroeg of het goed met me gaat. Ik zag er schijnbaar vermoeid uit. Heb aan gegeven dat alles oké is, die laatste meters loop ik ook nog wel. Bij het hotel aangekomen ging de madame direct een glas koud water voor me halen, iedereen leeft mee. Om half vijf was ik er, en ben niet meer verder weg geweest dan het terras voor het diner. De madame bij de balie vroeg nog of ik vanavond ging wandelen in Ornans, ze wilde mij de procedure uitleggen van de nachtbinnenkomst. Niet nodig gaf ik aan, pfff. Internet, WiFi en mobiel waren daar ook nog slecht dus echt een compleet blog maakte lukte ook niet.

Morgen ga ik naar Mouthier Haute Pierre, een tocht van s,echt 18 km. Het weer blijft volgens de verwachting goed, wat minder heet.