Dag 3, Altpopascio naar San Miniato

15 april 2022

Hoe lang was eigenlijk de tocht vandaag? 19 km of 29 km, nee het werden er 26. Het lopen ging erg goed, af en toe wat naar boven een heuvel op en weer naar beneden. De hele dag zon op mijn kop en de temperatuur op zijn max van 27°. Vandaag regelmatig verschillende pelgrims tegengekomen, het meeste contact gehad met twee Italiaanse mannen, zij wonen in Milaan en lopen de tocht van Lucca naar Siena. Wel een beetje jonger dan ik en liepen wel sneller, maar desondanks kwamen we elkaar toch iedere keer weer tegen. De route ging vandaag veel door de bossen, mits je de officiële route gevolgd hebt, want dat merk ik wel de korte route gaat alleen maar langs drukke wegen. Ik had niet voor de korte route gekozen maar de officiële Via Francigena route, soms een korte afwijking wat maakt dat mijn route 3 km korter was.


Gisteren gaf ik al aan dat de wegwijzers van de route in elke streek anders zijn, vandaag kwam ik een heel bijzondere tegen, een man op een belangrijk kruispunt die aangaf dat ik linksaf moest voor de Via Francigena. Of hij daar de hele dag zit dat weet ik niet maar ieder geval nu wel. Prachtig toch?

Het is vandaag goede vrijdag een belangrijke dag in de kerk, veel merk er niet van, alles is gewoon open winkels, restaurants,café's. Men is zich wel aan het voorbereiden op het paasfeest. Onderweg in Galleno, waar ik net een cappuccino met een croissant een glas water had besteld en verorberd (en dat voor € 2,60!), liepen aan de overkant net weer de Italiaanse mannen, met iets verder een paasversiering bij een kinderspeeltuin.

In de kar zie je een groot ingepakt paasei staan, die zie je hier overal te koop, een groot ingepakt ei met daarin kleine eitjes of iets anders. Ze zijn zeer gewild, in de supermarkt waren ze in de aanbieding.

Nou weer een lang stuk door het bos gelopen te hebben kom je aan bij de poort van de stad Fucecchio. Deze poort aan het verre begin van de echte stad af, en onder de poort zit een ostello (herberg) voor pelgrims.

Aangekomen in de oude kern van Fucicchio maak je even een klim naar boven met een mooi uitzicht over de lager gelegen stad. Hierboven op de berg is de abdij van San Salvador, er staan twee kerken pal naast elkaar. Wat zie je er van Pasen? Ja in de kerk natuurlijk veel meer, de dood van Jezus wordt vandaag herdacht, goede vrijdag. En de altaren lijken net graven, zoals die hier in Italië ook zijn met graven op het kerkhof, kaarsen en bloemen, ook hier zijn die volop gebracht en neergezet. Ook zag ik nog een tafereel van palm Pasen de vredesduif met zijn palmtak in zijn bek. Dit is gemaakt van allemaal zaden. Eerst de foto van het uitzicht.

Dan de foto,s van de altaren gemaakt tot graf en het afgedekte kruis.


En nog een detail van de vredestuin en het kruis.


Ik heb nergens actie gezien voor de Kruisweg. Die is vandaag. In een kerk was dat prachtig uitgebeeld, alls je gisteren de Passion op TV heb gemist dan heb je er hier een in alle stilte. Onder dit blok heb ik Kruisweg live gezet.

Even weer terug naar de dag van vandaag, na het verlaten van Fucccchio liep ik langs een marktkoopman die fruit aan het verkopen was, hij was net de boel aan het inpakken voor zijn siësta. Maar voor mij wilde hij nog even plek maken, ik wilde graag twee appels, dat lukte natuurlijk en op de vraag wat moet ik afrekenen? Als je de Via Francigena loop dan zijn ze gratis zei hij. Wat bijzonder toch.

Hierna nog even door stappen naar San Miniato. In dit geval San Miniato basso, laag gelegen. Ik zit net aan de voet van de heuvel naar San Miniato hoog. Die ga ik morgen op. In de verte zag ik San Miniato al op de berg liggen met zijn torens. Het mooiste dorp met torens komt nog later.

Een kunstenaar heeft nog een impressie gemaakt van het pelgrimspad.

Morgen gaat het pelgrimspad naar Gambassi Terme, ook zon maar maar 24 graden volgens de verwachting van het weer. Ik ben nu in Italië omdat het rond deze tijd niet zo warm zou zijn in Toscane? Maar lekker is het wel. Wat een beetje jammer is dat hier de mondkapjes nog niet zijn afgeschaft, in winkels, bij het betreden van een restaurant, in het OV, oftewel in iedere openbare binnenruimte. De QR code heb je niet meer nodig.