Via Francigena del Sud

Dag 10, Mignano Monte Lungo naar Alife,

6 april 2024

 

 

Wat heb ik gisteravond lekker gegeten. Vaak merk ik dat ik weinig eetlust heb. Misschien door het vele water wat je door de dag heen drinkt. Maar dat heb ik vandaag ook gedaan.

Ik had alleen maar een hoofdgerecht genomen, in Italië heb je zoveel gangen.

Op een Italiaanse kaart vind je eerst de antipasti, daarna de primi piatti, vervolgens de secondi piatti, vaak nog contorni en tot slot de dolci. De letterlijke vertaling van antipasti is ‘voor de pasta’. Kortom, voordat je pasta gaat eten, kun je eerst iets voor de pasta eten. 

Als tweede op de kaart vinden we de zogenaamde primi piatti. Primi betekent ‘eerste’ in het meervoud, en piatti betekent ‘borden’. 

Primi piatti bestaat altijd uit pasta en afhankelijk van waar je in Italië bent ook risotto. Risotto wordt vooral veel gegeten in het noorden. Als het goed is, wordt het nu ineens een stuk logischer waarom antipasti, antipasti heet.

 

Ik had dus nu alleen gekozen voor de derde gang, dit is de secondi piatti. De gerechten die je op het menu in deze categorie tegenkomt zijn altijd vlees of vis.

En dan heb je nog het desssert en dat heet Dolci, afgesloten met cafe & digestivo.

De Antipasta is nog geschikt voor mij, en ieder die mij kent de secondi piatti niet, risotto kan maar pasta niet.

Vanavond dus alleen de secondi platti genomen. En koffie met Limioncello toe.

 

Vanmorgen ook nog even daar ontbeten en naar het station om met de trein een kleine 10 km verder op de route te komen. Ik heb naar en bij het station geen foto gemaakt maar ik liep volledig in de zon. Toen ik op het station Presenzano aankwam was het mistig. Op zich wel lekker even niet de zon op mijn kop.

 

 

Maar niet veel later zag ik Presenzano op de berg al weer in de zon liggen, en zonnig is het verder gebleven, af en toe wat sluier bewolking.

 

Maar laat ik het maar meteeen schrijven, de tocht was toch nog 35 km en niet mooi. Onderweg alleen maar landbouw gezien, niet door dorpjes en geen bijzonderheden over de Via Francigena en de Romeinen (Tot aan Alife). Geen enkele bar onderweg waar ik even kon bijtanken. Maar ja je moet door en uiteindelijk kom je er wel, het was tegen 5 uur. 

Hieronder Prezenzano in de zon, één van de mooie plaatjes.

 

 

Verder ging de route alleen maar over landweggetjes, bij een bepaald stuk met aan beide zijden Hazelaars voor de hazelnoten.

 

 

Ik zag een mooie rivier in de diepte liggen, dat lonkt wel maar niet heen gegaan, er liepen allemaal jagers te knallen. Voor de volledigheid de rivier heet Fiume Volturno.

 

 

Mijn water gaat op rantsoen want het begint aardig op te raken. Zoals ik eerder schreef, geen enkele bar maar ook geen kraan. Je loopt ook amper langs woningen.

Maar op een boeren karrespoorpad heb ik toch een boer aangesproken of hij mij aan water kon helpen? Ja haar dat ging hij wel regelen, hij stuurde zijn zoon naar binnen om een 1,5 liter fles water te halen, Ik heb een bidon weer helemaal aangevuld en de rest heb ik ter plekke opgedronken. Zijn zoon moest ook even de waterslang laten doorlopen zodat ik mijn hoofd even kon afkoelen. En betalen? Daar wilde hij niets van weten. Gelukkig kan dit op het pad.

Ik heb geen foto van hem en zijn zoon gemaakt, het was wel ene beetje norse man, kort en krachtig. Ik heb iets verder dan toch even zijn huis op de foto gezet.

 

 

Opgefrist en weer wat koel water verder over de landbouwpaden. En ja dan kom je ene 4 km later een waterbak tegen. Ook hier mijn gezicht en handen weer even fris gemaakt.

 

 

Buffel vlees staat vaak op de kaart, ook bij de pizzeria, ik had al verschillende buffel boeren gezien. Wat een beesten zijn dat en wat een hoorns, prachtig.

 

 

Deze buffels zag ik net voordat ik op een doorgaande weg kwam die naar Alife leidt. Het eindpunt komt in het zicht. De route gaf nog een ommetje aan maar die heb ik niet gelopen, nee rechtstreeks naar Alife.

Bij Alife kom je dan ook voor het eerst een bar tegen, even suiker aanvullen met een cola en een ijsje, dat was even lekker.

 

Aangeklomen in Alife zie ik weer de restanten van de Romeinen, het begint met een poort, een oude straat, maar niet uit de Romeinse tijd, Verderop een rond gebouw waar ik de functie niet goed van achterhalen en weer verder opgravingen van een Romeins theater.

 

 

Maar nu eerst mijn slaaplek opzoeken, even niet veel aandacht voor historie, ik ben het zat voor vandaag.

Daar aangekomen samen met Google translate en veel te uitgebreide uitleg van alles in het huis.

Ik hoorde wel dat afgelopen nacht hier twee vrouwen uit Australië hebben geslapen die ook de Via Francigena lopen.

Vanaf morgen komen de onderroute en de bovenroute (die ik loop) bij elkaar en gaan de routes samen verder tot Santa Maria di Leuca

 

Nou eerste even douchen en dan naar de supermercato die gelukkig om de hoek zit. Vandaag maak ook zelf mijn primi platti, alleen kaas en rauwe ham en wat chips erbij en een biertje. Lijkt mij  genoeg voor vandaag.

 

Morgen gaat de tocht naar Telese Terme, niet zover als vandaag maar ik hoop wel dat ik vannacht voldoende herstel. Ik voel mijn lijf best wel.

 

In Nederland vandaag BBQ dag, ik kreeg een foto van Peter die samen op de camping met Nina zit te BBQen. Korte broek erbij aan.