Dag 9, Monteroni d' Arbia naar Buonconvento

21 april 2022

Ik zit een beetje op een rare hoogte voor mijn iPad het is een wat hoge bar in mijn kamer (niet met drank) waar ik mijn iPad op heb staan met de stoel ervoor, mijn armen wat omhoog, maar volgens mij gaat het best lukken om weer een verhaal te maken. Gisterenavond nog even naar het dorpje Monteroni d'Arbia gelopen en daar wat gegeten dat was geen enkel probleem. En dan blijkt dat er toch wel wat mooiere dingen zijn in het straatje bij de auto's die daar doorheen racen. Het gemeentehuis.

Waar ik eergisteren in Siena zat te eten zal ik tussen twee vrijgezellen feestjes in en gisteren was er een kinderparty. Onbegrijpelijk om 9:00 uur 's avonds zitten de kinderen nog aan de pizza. Spelletjes of wat dan ook niets, niemand die zich met ze bezighoudt helemaal niks. Pa en ma zaten te eten in de ruimte van het restaurant. Een mooi plekje hier om even te overnachten maar daar is ook alles mee gezegd.

Vanmorgen weer zonder ontbijt op stap, niet dat dat in dit dorpje niet te krijgen was maar ik wilde gewoon verder. Natuurlijk wel water en een paar koekjes die ik in mijn rugzak heb en dan maar hopen dat ik snel iets tegen kom. Het heeft vannacht stevig geregend dat heeft voordelen want het stof bij al die grindwegen is eindelijk weg en het heeft nadelen op een pad, daar bleef alle klei aan je schoenen plakken en kwam je steeds hoger te lopen. Het is ook wat frisser, de lucht is niet meer blauw, maar het is zo lekker dat je nog steeds zonder jas kan wandelen. De route loopt telkens hoog, links en rechts heb je mooie uitzichten. Het opgekomen koren ziet er fris groen uit en lijkt als een groen laken over de heuvels te zijn uitgespreid.

Pas in Ponte d'Arbia was er een bar te vinden voor koffie en een broodje, inmiddels was het tegen half twaalf. En daar kwam ik een andere pelgrim tegen een vrouw uit Engeland, zij wil ook naar Rome lopen en is in Lausanne gestart. We zullen elkaar nog wel vaker tegenkomen. Net voor Ponte d'Arbia weer een richting aanwijzer met de afstanden, die dit keer naar mijn mening beter kloppen.

De route hiernaartoe was een heel lang recht pad langs een spoorlijn. Een beetje saai maar soms moet je ergens doorheen. Niet alle plekken zijn even mooi maar genieten blijf ik doen.

Hierna nog een kilometer of zes naar Bounconvento. Weer op en neer maar dat went en onderweg een aantal kunstwerken speciaal voor de Via Francigena.


Aangekomen in Buonconvento . Zoals ik gisteren al aangaf is de letterlijke vertaling gelukkige gemeenschap. Het land hier omheen is vruchtbaar en water is er in de riviertjes de Arbia en de Ombrone. Pelgrims zijn hier altijd gastvrij onthaalt. De oude stad is gedeeltelijk goed bewaard gebleven ook in de oude vesting, alleen de vesting is niet meer compleet nog de helft een grote U is er nog over.Maar het gedeelte wat er wel staat ziet er echt weer geweldig uit. Mooie muur, mooie torens mooie entreepoort en mooie kleine straatjes en doorkijkjes.Je proeft hier de middeleeuwse sfeer weer. In de kerk van Sam Pietro e Paulo was net een uitvaartdienst aan de gang die heb ik niet bezocht.


Ik heb zoveel foto's van mooie doorkijkjes gemaakt dat ik dit niet allemaal in dit verhaal zet ,hieronder er één en een kijkje op de zijkant..

Ik was al voor één uur in Buonconvento . Eerst even wat rondgelopen en even een pizzeria ingegaan om wat eenvoudigs te eten. Wat lekker eenvoudig is, is een bord met vleeswaren heerlijke ham uit de streek en wat stukjes kaas, daarbij stukjes brood erbij waar ik wat olijfolie en een beetje zout op doe, en als drinken een fles water met prik. Heel goedkoop en helemaal niks mis mee. Wat hier ook weer gezellig was dat aan de tafel naast mij twee Amerikaanse pelgrims zaten. We hadden elkaar al eerder gezien op de drukke dagen met heel veel pelgrims en herkende elkaar nu weer. Zij lopen helaas niet naar Rome en stoppen eerder. Het leek rustig op te Via Francigena maar dat is maar schijn de grote groep is weg en de "echte" die lopen nu.

Morgen gaat de tocht naar San Quirico d'Orcia, een tocht die heuvelachtig wordt met een sprintje bergop naar het einddoel. Met het weer lijkt het erop dat het morgen wat natter wordt maar dat weet ik pas als het morgen is (Cruifiaans). Dat zie ik wel weer. Het schrijven aan die hoge bar met de lage stoel is eigenlijk erg goed gegaan ik heb er een biertje bij genomen, dat zat wel goed.