Wat leuk, de vele appjes, mails, reacties op mijn site en de vele leuke wensen die ik deze week heb ontvangen. Het waren nog een paar drukke dagen en dan telkens een bericht krijgen is erg leuk. Mijn zus José heeft een mooi plaatje gemaakt die ik graag laat zien. Leuk en bedankt José en Wim
Hans stond vanmorgen om 5 uur voor de deur om mij naar Rotterdam Airport te brengen, geweldig Hans en hartstikke bedankt. Het was niet druk op de weg en we waren er snel. Vanuit Rotterdam vertrekken alleen maar nu vluchten van Transavia en Tui. Het is beste allemaal moederen met geavanceerde apparatuur. Zal wel de vervanging van het vliegveld Lelystad worden/zijn.
Op de geplande tijd was ik op de luchthaven van Rome, dan nog een half uur naar Station Termini, en vandaag nog een stukje met de metro. Ik ben uitgestapt bij het Circo Massino, dat ligt achter het Forum Romanum wat weer achter het Colosseum ligt. Het Circo Massino is de Romeinse drafbaan voor paarden. Hier werden de belangrijke wedstrijden gereden. Om een indruk te krijgen hoe het was ook een foto van een bord wat daar hing.
Maar eerst nu naar mijn slaapplek die hier in de buurt is. Dan kan ik mijn rugzak kwijt en verder de stad in.
Waar ik vandaag zeker heen wil is de baseliek Sint Jan de Lateranen.
De Pauselijke Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen (Italiaans: Arcibasilica Papale di San Giovanni in Laterano), is een basiliek aan de Piazza di San Giovanni in Laterano, dicht bij het Lateraanse paleis in de Italiaanse hoofdstad Rome. De basiliek is een van de zeven pelgrimskerken van Rome en de oudste en in kerkelijke rang voornaamste van de vier pauselijke basilieken in Rome.
Keizer Constantijn de Grote stichtte de basiliek ter ere van het Edict van Milaan in 313. Hiermee is het het oudste kerkgebouw van Rome. Met een lengte van 100 meter en een breedte van 65 meter was deze kerk ook voor Romeinse begrippen een grote basiliek. De inwijding had plaats in 324. In 869 werd dit gebouw door een aardbeving vernietigd. Van de oorspronkelijke basiliek is weinig overgebleven.
roeger zetelde de paus in deze basiliek maar deze functie is in de middeleeuwen overgenomen door de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Sinds 1929 is de Sint-Jan met het bijbehorende Lateraanse paleis, de voormalige residentie van de paus, in het bezit van de Heilige Stoel.
Voor Rooms-katholieken heeft de Sint-Jan van Lateranen een bijzondere betekenis. Als bisschopskerk (kathedraal) van het bisdom Rome, waar de huidige paus Franciscus bisschop van is, is zij formeel de hoofdkerk van de wereldkerk (en als zodanig in rang belangrijker dan de Sint-Pietersbasiliek). Deze betekenis staat te lezen op de gevel van de kerk. Daarop staat "Sacrosancta lateranensis ecclesia omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput" (Allerheiligste kerk van Lateranen, moeder en hoofd van alle kerken van de stad en van de wereld).
En dit alles is de reden dat ik hier als weer startende pelgrim naar toe wilde. Mijn eerste stempel staat gegeven door een non, in mijn pelgrimspaspoort.
En hieronder een impressie van de grote kerk.
En dan de Heilige Trap, ik kende het niet maar het was er erg druk. Het is een trap voor boetedoening ook door pelgrims. Je mag alleen maar op je knieën de trap waar je komt bij het Heilge der heiligen. Ik heb het gedaan.
Volgens de traditie maakte de trap deel uit van het pretorium van Pontius Pilatus in Jeruzalem. Jezus zou er dus bij zijn passieoverheen gelopen hebben. Volgens middeleeuwse legenden zou de trap rond 326 door Sint-Helena, de moeder van Constantijn de Grote van Jeruzalem naar Rome zijn gebracht. In die tijd stond hij bekend onder de naam Scala Pilati (Trap van Pilatus).
Het gebouw waarin zich de Heilige Trap bevindt wordt tegenwoordig van het Lateraanse paleis gescheiden door een zeer drukke verkeersader. Het gebouw werd in 1589 door Domenico Fontana gebouwd.
De trap leidt naar het Sancta Sanctorum (Heilige der Heiligen). Dit was in de middeleeuwen de persoonlijke bidkapel van de pausen. Het dateert oorspronkelijk uit de tijd van Constantijn, maar werd in zijn huidige vorm in 1278 ingericht door paus Nicolaas III. In het Heilige der Heiligen worden veel relieken bewaard, waaronder de beroemde Christusicoon Santissimi Salvatore Acheiropoieton ("niet door menselijke handen gemaakt"). Deze wordt bij speciale gelegenheden in processie door Rome gedragen.
De marmeren trap is met houten treden bekleed en er zitten sp sommige plekje glaasjes waarin je de bloedspetters van Jezus kan zien.