Het Marskramerpad

Dag 10, Stroe naar Terschuur, 24-01-2024

 

 

 

Vandaag weer op stap op het Marskramerpad, ik ga nu twee dagen lopen, vandaag van Stroe naar Terschuur en morgen vanaf Terschuur naar Amersfoort. Dan heb ik geen “gaten” meer in het Marskramerpad en moet ik nog in 5 dagen van Breukelen naar Scheveningen. Dat staat half februari gepland.

 

Vanmorgen met de bus naar Amersfoort, de trein naar Barneveld centrum en dan nog de bus naar Stroe. Ging goed.

De voorspelling voor het weer is vandaag, afnemende wind, later zon en warm voor de tijd van het jaar. Maar de wind is niet echt minder geworden, de zon scheen niet later, maar vóór 12 uur, en hoe verder in de middag, werd het kouder. De zon was weg en het bleef waaien.

Om 10 uur stond ik klaar voor vertrek in Stroe, voor de SPAR stopte de bus en was ik weer snel op route waar ik eerder gebleven was. De spoorlijn over, iets verder de A1 onderdoor en ben ik al snel Stroe uit.

 

De route gaat weer snel het bos in, richting en door het wildforster Boeschoten. Wat is nu wildforster? Een wildforster is een soort ambtenaar van de graaf van Gelre. Hij was verantwoordelijk voor het innen van de vergoedingen voor het gebruik van de grond. Ook moest hij helpen bij de jacht 

eerst loop ik langs een oude schaapskooi met daar tegenover een herinneringsbank.op de bank staat de naam van de laatste wildforster, J.H. Jager Gerulinus, in leven van 1876 to 1961. Tot 1901 is hij wildforster geweest want toen is alles verkocht aan J.H. Archemius uit Amsterdam.

 


Hieronder de foto’s van de schaapskooi en de boerderij Klein Boeschoten.

 


De route gaat verder naar Veenhuizerveld, de eindhalte van de etappe van Kootwijk naar Stroe, die ik eerder in Stroe had afgebroken. Vanaf hier gaat de route naar Terschuur. 
ik had gehoopt dat er een koffietent was in Veenhuizerveld, nee hoor, zero. Geen koffie.

Dan maar even op een bankje in de wind, wat te eten en drinken uit mijn rugzak.

 

De route gaat nu naar de Appelse heide, onderdeel van het Landgoed Appel. Landgoed Appel is een particulier landgoed bij de buurtschap Appel tussen Nijkerk en Voorthuizen. Het historisch-agrarisch cultuurlandschap van 293 ha ligt tussen het lage veenontginningslandschap van Zwartebroek en de hoge zandgronden van de Veluwe.

Het landschap werd al in de Middeleeuwen in cultuur gebracht met afwisselend natte lage hooilanden en hoge enggronden. Het is een erg nat gebied, veen, natte heide en ook de bomen staan met de voet in het water. Het is ook erg nat daar de vele regen van de laatste weken.

 

 

 


De paarden hebben ook last van de wind, het hooi was van ze afgewaaid, ik heb het maar even teruggebracht onder het hek door.

 


Het was een aardige tippel vandaag, uiteindelijk tegen de 30 km. De pijntjes voel ik, maar dat is ook de bedoeling van deze trainingsdagen voor Italië. 
Ondanks dat ik van alles kan vertellen over wat ik heb gezien was het geen bijzondere etappe.

Ik vond het mooi dat ik in Terschuur aankwam waar ik ook nog helaas bijna drie kwartier op de bus naar Hoevelaken moest wachten, er viel er een uit.

ik overnacht in Hoevelaken want er was niets te vinden in en rond Terschuur. Er zit één Vrienden op de Fiets plek maar die zijn aan het verbouwen.

 


Morgen gaat de tocht vanaf Terschuur naar Amersfoort, proberen weer met de bus in Terschuur te komen, de wind schijnt weg te zijn en misschien een beetje regen.

maar vanochtend heb ik echt zon gehad, zie deze foto maar.