Via Francigena del Sud

Dag 12, Telese Terme naar Benevento,

8 april 2024

 

Wat een weer gisteren en ook weer vandaag. Gisterenavond nog even Telese Terme in gelopen, het is daar gewoon een zwoele zomeravond met in het wandelgebied veel flanerend volk. Veel ijsjes eten en wat drinken. Winkels zijn open maar niet druk bezocht.

Na deze flaneer ronde weer even lekker gegeten een secondi platti, dus geen pasta.

 

 

Ik heb gisteren zitten wegen en wikken wat ik vandaag ga doen, het wordt vandaag 27 graden, morgen 25 graden en daarna zakt de temperatuur zoals het er nu uit ziet onder de 20 graden en bewolkter. Het blijft alle dagen droog, De etappe die ik vandaag gepland had is minimaal 30 km. Ik kan alles kapot lopen en dan straks helemaal afgaan op de 2 klimdagen, Nee dan spaar ik liever mijn lijf voor een goed vervolg van de tocht.

Dan ook besloten vandaag niet te lopen maar wel naar Benevento te gaan. Ik heb om 11 uur de trein gepakt, dat had half elf moeten zijn maar ook hier heeft een trein wel eens vertraging, ruim een half uur.

Inmiddels had ik contact gehad met de host van mijn slaapplek of ik om ca. 12 uur mijn rugzak daar kwijt kan. Dat was geen probleem ik kon zelf gelijk mijn kamer gebruiken. Ik heb nu niet 1 rustdag maar 2 rustdagen, morgen blijf ik in Benevento.

Vandaag geen onderweg foto’s maar al wat voorproefjes van Benevento.

 

Benevento is een stad in de Zuid-Italiaanse regio Campanië, Italië, ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Napels. Bij de stad vloeien de rivieren Sabato en Calore in elkaar.

 

Ik kom natuurlijk ana bij het station, waar volop wordt gebouwd, Dat was al vanaf Telese Terme, het is een enkelspoor wat ze verwacht ik aan het vernieuwen zijn tot dubbel spoor.

 

En vlak na het station steek ik de rivier Calore over.

 

 

Beneveto is een zeer oude stad. Het was de hoofdplaats van de Samnieten. Gedurende de Romeinse tijd heette de stad eerst Malventum en na 275 v.Chr. na een gewonnen veldslag op Pyrrhus van Epirus, Beneventum. Uit deze periode dateren de 15 meter hoge Boog van Traiana en het Romeinse theater, die nog steeds in de stad aan de Via Appia te zien zijn. Naast het theater stond de Romeinse brug, die de Via Appia geleidde naar Benevento.

 

Er zijn hier heel veel overblijfselen uit de Romeinse tijd, een daarvan is de Arc di Traiana, waar de Via Traiana loopt.

 

De Via Traiana was een oude Romeinse weg. De weg werd in 109 n.Chr. gebouwd door keizerTrajanus als uitbreiding van de Via Appia naar Beneventum (Benevento), en verbond Brindisi met Rome door een kortere route (via Canusium (Canosa di Puglia) en Butuntum). 
Ook werd op de route van de Via Traiana de Boog van Trajanus in Beneventum opgericht.

Ziet er erg gedetailleerd uit en is in behoorlijk staat. Ik heb een foto gemaakt met mijzelf erop, vandaag in wit "vakantie" shirt. En ik heb een foto gemaakt van de details op de Arc.

 

 

En morgen ga ik nog veel meer zien, een groot Amphitheater, een kerk gebaseerd op de plattegrond van de Aya Sofia, de Dom en nog veel meer. Wel wat km maken, niet stilstaan.

 

Hieronder alvast een voorproefje van de kerk Aya Sofia.

 

 

Na deze eerste verkenning even lekker uitgerust op mijn kamer. Ik moest nog mijn overnachting regelen in Celle San Vito, boven op de berg. Dat is ook gelukt, ik kan terecht voor € 25 incl. ontbijt, hoef ik niet in de buitenlucht te slapen. Het is tegenwoordig wel dat alle contacten met slaapplekken via Whats app gaan.. Dat gaat ook gemakkelijk in iedere taal met weer de hulp van Google translate. 

 

Verder nog wat studie gemaakt van de kaart en folder die ik heb gekregen van de man van het toeristenbureau. Daarna even naar een supermarkt voor wat water, om te drinken op mijn kamer.

 

En vanavond ga ik even verder de stad in.