Tweede deel, Dag 9; Fidenza, 29 september 2021.

Een rustdag, een dag om alles in een langzaam tempo te doen. Vanmorgen pas om half tien aan het ontbijt, daarna een verkenning in Fidenza. Het liefst zou ik even een supermarkt gevonden hebben maar die liggen altijd buiten de stad. Dan maar bij een van de vele kleine winkeltjes drinken en noodrantsoen voor morgen onderweg halen. De was is ook weer gedaan, zelfs mijn wandelbroek. De schoonmaakster van de kamer vond het schijnbaar allemaal niet goed hangen en heeft alles aan anderen hangertjes gehangen, service.

Eerst heb ik vandaag even de bezienswaardigheden van Fidenza gespot. Als eerste de kathedraal van Fidenza. Fidenza kathedraal is een rooms-katholieke kathedraal gewijd aan Sint Domninus van Fidenza. Heilige Domninus van Fidenza (Italiaans: San Donnino di Fidenza) is een Italiaanse katholieke heilige. Volgens de overlevering stierf hij in 304 na Christus en was hij afkomstig uit Parma. De kathedraal van Fidenza (een stad die ooit Borgo San Donnino heette) is aan hem gewijd. Volgens zijn legende was Domninus kamerheer van keizer Maximianus en bewaarder van de koninklijke kroon, en bekeerde hij zich tot het christendom, waardoor hij de toorn van de keizer op de hals haalde. Achtervolgd door keizerlijke troepen reed hij door Piacenza met een kruis vast. Hij werd gepakt en onthoofd aan de oevers van de Stirone, buiten Fidenza, op de Via Aemilia. Er wordt verteld dat Domninus zijn afgehakte hoofd oppakte en het op de toekomstige plaats van de kathedraal van San Donnino plaatste.

Hier staat Dominicus afgebeeld. En zijn zijn botjes zijn bewaard in het altaar onder het hoofdaltaar, in de catacomben.


Net voor de Romaanse kathedraal staat een poort met daarom heen opgravingen, hier was de plek van zijn onthoofding, hij heeft niet ver meer zonder kop gelopen omdat de kathedraal er vlak achter staat.

Vlak bij mijn overnachtingsplek staat het stadhuis van Fidenza. Fidenza heet pas sinds 1927 Fidenza, daarvoor nette de stad Borgo san Donnino, ja genoemd naar de held van de stad. Waarom die naam is veranderd heb ik niet kunnen achterhalen. Het enige dat ik weet dat hier vroeger een Romeinse stad met de naam Fidentia was. De stad is in de tweede Wereldoorlog behoorlijk verwoest. Desondanks zijn er een paar mooie middeleeuwse gebouwen blijven staan.

Vanmorgen eerst nog even een cappuccino met een koek erbij genomen, gebak zoals in Nederland kennen ze hier niet.

Vanmiddag nog even een lekkere lunch, Pollo a Birra met heerlijke gevulde aubergine, glaasje wijn erbij, dat kan als le niet loopt. Broodje kroket of een uitsmijter hebben ze hier niet. Maar zo wordt het een lekkere rust- verwendag.

In deze rust ben ik me aan het voorbereiden op de volgende bergketen die ik over moet, de Apennijnen. Morgen nog een rustige dag naar Medesano, een tussenstop zodat ik niet ruim 30 km morgen hoef te lopen. De dag erop maar 12 km naar Fornovo di Tarro, om vrijdag de Apennijnen te gaan beklimmen. Qua hoogte is het veel minder dan de Sint Bernard pas, maar wel pittige klimmetjes.