Dag 26; Vevey - Villeneuve, 12 juni 2019.

De Via Francigena gaat hier door een toeristisch gebied, langs de rand van het meer van Genève, door wijnsteden, door Montreux en uiteindelijk naar het oostelijke puntje van het meer, Villeneuve. Toeristen komen met bus- en boot in grote groepen aan. En natuurlijk ook weer heel veel Zuid Koreanen, waar zie je die niet tegenwoordig. Ze zijn alleen maar bezig elkaar op de foto te zetten. Maar positief punt is dat het weer een droge dag is met vanaf 10 uur de zon erbij. De route liep vandaag volledig langs het meer. Bij vertrek uit wijnstad Vevey nog even een foto van de stad die op weg is naar het wijnfestival dat eens per 20 jaar is. Ook verder doorlopend over de boulevard is men overal bezig paviljoens te bouwen.

Redelijk snel kom je in Montreux aan, mooie boulevard, en stad met heel veel hotels. Montreux is bekend om zijn ligging in de beschutting van een 2000 meter hoge bergtop, zijn milde klimaat, de tropische vegetatie aan de oeverpromenade en de beroemde festivals die hier gehouden worden: Het internationale televisiefestival de Gouden Roos, ieder jaar in de lente. Het Montreux Jazz Festival jaarlijks in juli. Grote namen die op dit festival hebben opgetreden zijn onder andere Nina Simone en Ella Fitzgerald. Sinds 1999 wordt ieder jaar een bekende kerstmarkt georganiseerd. Montreux is onmiskenbaar verbonden met Mountain Studio, een studio waar onder anderen The Rolling Stones, Deep Purple en Queen hebben opgenomen. De studioruimte bevond zich toen in een casino. Daar is tegenwoordig het museum Queen: The Studio Experience gevestigd. Op dit moment werd hier weer hard gewerkt aan het opbouwen van paviljoens voor het jazzfestival, dat nog wordt gehouden voor het wijnfestival in Vevey. Eerst een blik op Montreux. De blauwe lijn op het kaartje is mijn route.

Zoals al eerder geschreven tref je hier een zuidelijk klimaat aan, dat zie je goed aan de beplanting op de boulevard nog net voor het drukke gedeelte.

Onderweg kom je de nodige kunstuitingen en andere mooie zaken tegen, die ik in een collage heb verwerkt.

Ik dacht, het zou mooi zijn als ik ook een stempel van Montreux in mijn pelgrimspaspoort kan krijgen. De Tourist Information binnen, en nu een zeer vriendelijk mevrouw achter de balie. Op mijn vraag was haar antwoord volmondig een ja, ik kon er een direct aan de balie krijgen maar die was erg groot. Ze gaf aan dat aan de buitenzijde een kastje zit, en als ik dat opendoe kom ik twee stempels tegen. Dag en nacht bereikbaar, perfect. Dat zijn kleinere stempels en veel mooier. Hieronder het kastje wat ik open heb staan.

Dat is gelukt. Tijd voor een kop koffie. Daar is hier geen gebrek aan, je moet wel even op de prijzen letten, Zwitserland is een duur land. Echt uit eten gaan is niet aan de orde, hooguit een hoofdgerecht. Alles is duur. De Zwitserse Frank is ongeveer evenveel waard als de Euro, vergelijken is dan ook niet moeilijk. Uiteindelijk net voorbij Montreux, uit de drukte vond ik een verkoper van koffie die mij wel aanstond. Tijd voor een bakkie met het meer van Genève op de achtergrond.

Weer door op de Via Francigena naar Villeneuve. Halverwege kom je langs het mooie Château de Chillon. Het liep allemaal mooi op schema en ook hier bus en boot ladingen vol toeristen. Ook maar eens gaan bezoeken. Château de Chillion is een historisch monument. In zijn huidige vorm is het kasteel het resultaat van eeuwenlange bouwwerken en diverse verbouwingen. Het rotsachtige eilandje waarop het kasteel is gebouwd was zowel een natuurlijke bescherming als een strategische plaats om de doorgang tussen Noord en Zuid Europa te controleren. De geschiedenis van het kasteel kent drie grote periodes. Het betreffen de Savoyes 12 e eeuw tot 1536, de Bernse periode 1536 - 1798 en de Vaud periode 1798 tot heden. De oudst geschreven vermelding is van 1150. Het is mooi hersteld. Deze foto heb ik genomen in de richting van Montreux.

De foto’s van het bezoek heb ik weer in een collage verwerkt, ik heb er zoveel genomen.

Na dit bezoek, wat de moeite waard was, nog een drie kwartier lopen naar Villeneuve. Dit was de laatste dag langs het meer van Genève, nu ga ik het land weer in richting de Alpen pas. Villeneuve oogt als een vriendelijk plaatsje, de Grand Rue oogt gezellig en daar juist ligt mijn slaapplek voor vandaag. De Zwitserse vlag heeft al de kleur mee van de Italiaanse.

Morgen ga ik echt richting Alpen, zaterdag en zondag de Grand Col Saint Bernard op, eerst morgen naar Saint Maurice. Vanavond Chinees gegeten, ook een keer lekker en was betaalbaar.