Weer even lekker 3 dagen wandelen, verder op het Marskramerpad. Ik ga van dag 5 naar dag 7, dat klopt. Ik heb eerder de etappe van Amersfoort naar Hollandsche Rading gelopen en dat is dag 6. Was een prachtige route door alleen maar bos.
Maar nu dag 7 van Deventer naar Klarenbeek bij Apeldoorn. Vanmorgen samen met Adie eerst kleindochter Nina naar school in Utrecht gebracht en vandaar verder met de tram naar het station. Om ongeveer 10 uur was ik in Deventer om de tocht weer op te pakken. Het weer is goed, droog en niet echt fris.
Tegenover het station aan de rand van het vogelpark staat een beeld van president Steyn.
Bij het kunstwerk staat een bordje met de volgende tekst:
“Geen offer heeft hij geschuwd voor zijn volk, voor de trouw aan ‘s lands woord voor onafhankelijkheid, recht en taal. Hij was een eer aan onze staat.”
Over President Steyn
Martinus Theunis Steyn (1857-1916) ging enkele jaren in Deventer naar school (1877-1879). Hij studeerde daarna rechten aan de universiteit van Leiden. Daarna keerde hij terug naar zijn geboorteland Zuid-Afrika, waar hij werkte als advocaat, politicus en staatsman. Hij werd president van de Oranje Vrijstaat in Zuid-Afrika van 1896 tot 1902 en gaf leiding in de Boerenoorlog tegen Engeland.
Omstreden
Het beeld is al decennia omstreden omdat president Steyn met zijn blanke Boerenrepubliek aan de wieg heeft gestaan van de apartheid (de onderdrukking van de zwarte bevolking). Uit de tekst bij het beeld blijkt de grote sympathie van de Nederlanders in die tijd voor de strijd van de Boeren, omdat velen van hen van Nederlandse kolonisten afstamden.
Op dit moment is het thema hoogst actueel vanwege de grote anti-rascisme demonstraties en (de roep om) het weghalen van veel beelden van omstreden figuren uit de geschiedenis.
Maar ja, hij heeft 2 jaar in Deventer gewoond????Deventer doe wat.
De binnenstad van Deventer is de volgende halte, mooie doorkijkjes en de grote kerk de Sint
Lebuinuskerk. Lebuinus is een Engelse prediker die op deze plek in 770 een houten kerk liet bouwen.
Niet veel verder kom ik bij de IJssel die ik met een pont ga oversteken. Één kleine voetgangers pont die je de IJssel over zet. Aan de andere kant een mooi blik op Deventer.
De route gaat verder aan de andere kant van de IJssel richting het oosten. De snelweg A1 van Amsterdam naar Enschede onderdoor richting Wilp. Onderweg nog een mooie molen gespot. Dit gebied was vroeger ook bezaaid met steen fabrieken, nu geen enkele meer.
Het is eind september, bijna oktober, je verwacht dan niet veel bloemen langs het pad. Maar dat is anders, op vele plekken staan de bloemboeketten langs de weg. Ik vind het bijzonder.
wat het allemaal voor soort zijn weet ik van vele niet.
Uiteindelijk kom ik aan bij het plaatsje Wilp, bekend van kledingwinkel Piet Zomers. Ik zie de kerk op de dijk staan. Ook deze kerk heeft met Sint Lebuinus te maken, net als de grote kerk in Deventer. Nader onderzoek wijst uit dat hij naar de IJssel streek was gegaan om de Saksen te bekeren. Hij is in Wilp begonnen en later is hij de IJssel overgestoken naar Deventer. De Saksennwilde niets met hem te maken hebben omdat hij van hún aartsvijand de Franken kwam. Het is goed gekomen door bemiddeling van de Utrechtse bisschop Gregorius. Maar met het korte niet altijd succesvolle tijd heeft hij Wilp en Deventer op de kaart gezet.
Bij Wilp duik de route gelijk de dijk op. De Bomendijk, een lange slingerende slaapdijk die ik kilometers lang volg. De naam Bomendijk is wel passend, het pad gaat op de dijk door een smalle bos strook. Helaas totaal geen horeca onderweg tot Klarenbeek aan toe.
De dijk loopt van Wilp naar Gietelo en is ruim 6 kilometer lang. En zowaar onderweg nog 6 andere Marskramerpad lopers.
Van Gietelo loop ik richting Klarenbeek, bij Klarenbeek moet ik altijd denken aan de Arnhemse wijk met die naam, maar dit is het dorp Klarenbeek.
Even verderop was ik niet alleen, het wemelde van kabouter optrekken, altijd een mooie creativiteit.
Ik kom aanlopen bij het station Kranenbeek. Na deze mooi weer dag komt de regen een kwartier lang met bakken uit de lucht vallen. Maar in de abri op het station kon ik net droog zitten. Met de dieseltrein van Ariva ben ik naar Apeldoorn gegaan. In Klarenbeek is geen overnachting plek te vinden. Het is maar een ritje van 10 minuten.
In Apeldoorn nog een stukje lopen naar het centrum, waar ik overnacht in het oude Kantongerecht. Het boeken van deze plek ging al met horten en stoten omdat zij verschillende boekingssystemen gebruiken. Het boeken daar is een grote puinhoop. Voor mij was er dan ook geen kamer beschikbaar, de host wilde wel een ander hotel voor mij boeken, maar ik wist dat alles vol zit. Met een stom trucje heeft hij een boeking geannuleerd omdat die gasten er niet voor vijf uur konden zijn. Eigenlijk schandalig maar ik had mijn kamer.
ik ben wel 10 keer gebeld over deze boeking en het stond vast.
Morgen neem ik weer de trein naar Klarenbeek en loop dan naar Hoenderloo. Ook dan slaap ik in Apeldoorn omdat in Hoenderloo ook niets beschikbaar was, maar wel op een andere plek, en ik weet zeker dat dat goed gaat.