Dag 11, van Coimbra naar Maelhada

28 maart 2023

 


Vannacht had ik mijn raam openstaan, op de trap naar een van de universiteit gebouwen zitten een aantal muzikanten met gitaar, accordeon en meer, heerlijke fado muziek te maken, het klonk prachtig maar echt in slaap komen lukte niet echt. Nadat ik het raam had dicht gedaan was het geluid behoorlijk weg.  Dan krijg je een gratis optreden en dan…..

 

Vanmorgen op mijn gemak opgestaan en even de stad in voor mijn ontbijt. Het zou vandaag bewolkt worden maar de lucht was al blauw. Er stond een iets frisse wind maar lekker om zonder jas te vertrekken.

Je bent in een grote stad, het heeft niet de charme van de vele dorpen waar ik verblijf. Het is druk, de prijzen liggen wat hoger, en iedereen loopt gehaast. De eerste kilometers gaan natuurlijk door de stad, over brede straten met sinaasappel bomen. De drukte met het verkeer viel mij nog mee.

 


Coimbra uit gaat de route ongeveer 4 km over een asfaltweg, best daar wel veel verkeer, maar de hele route was er een pad langs de weg afgescheiden met paaltjes. Waar al dat verkeer vandaan kwam? Ik weet het niet. Ik denk dat ze allemaal werk hebben in Coimbra. Een beetje saai lopen. En waar is die bewolking?

 


87 % van de route gaat vandaag over asfalt, door onder andere 8 dorpjes. 2 klimmetjes erin beiden over natuurlijk een asfaltweg. Na de eerste klim kom ik in Adões, gelijk tegenover de kerk een supermarktje annex bar. Ik werd hartelijk begroet door de eigenaresse, ze zette een tafel en stoel voor mij in de schaduw, het was veel te heet volgens haar. Wat te drinken besteld en ik moest even meelopen naar achter in de winkel, daar heeft ze een wand die helemaal volgeschreven is door pelgrims. Ik moest er ook wat bij zetten. Er was alleen hoog een plek, een stoel erbij om op te staan die zij goed vasthield, en ja hoor ook dat is gelukt. Een geweldig mens dat volgens mij de hele dag geniet. 
 


Op bijna alle huizen zitten mooie tegel plateaus, vaak met een religieuze afbeelding maar ook vaak met mooie plaatjes. Hier kwam ik er een tegen van zoals Coimbra eruit ziet vanaf de ander zijde van de Rio Mondego, de rivier die langs Coimbra loopt. Je ziet goed de berg.

 


Ieder dorpje heeft zijn kerkje, van heel klein tot klein, tot groter en grootst. Ik heb de kerken van 4 dorpjes maar eens in een collage gezet. Vanaf echt heel mini.

 


De route loopt een stuk langs een hele drukke doorgaande weg, het zal wel niet anders kunnen. Vrachtwagens en auto’s razen langs je heen. Naast, maar wel aansluitend aan de rijbaan, is een strook van 2 meter asfalt waar je op loopt. Iedere auto ga je in de gaten houden of de chauffeur het stuur wel recht houd. Er kwam een ambulance met sirene aan en de vrachtauto laat die passeren door de strook van 2 meter op te gaan.

 

bij de start van die route moest ik wel even lachen, er kwam van die weg een oudere vrouw met een handkar, ze had daarop groen liggen wat ze ergens had geplukt. Ze vond het geweldig dat ik haar op de foto zette. Met een bom dia, boa viagem, obrigado en adios wordt de reis voortgezet. (Vertaling: goedendag, goede reis, bedankt en tot ziens)

 


Dat bom dia en boa Viagem hoor je de hele dag van de Portugezen, in een ander dorp is een mooie schildering gemaakt over de camino. Een vrouw wees mij daar op met de bekende wensen en wees dat ik aan de andere kant van de weg moet lopen, dat is de route volgens haar.

 


Na die drukke weg dook de camino het eucalyptus bos in, een verademing na die herrie van het verkeer.

 

Heb ik pelgrims ontmoet vandaag? Ik heb er 6 ontmoet, een stel van 3 en een stel van 2 en een Nederlands vrouw, Wilma uit Weert. Zij kende ook Ton en Ellen van gisteren, maar die heb ik vandaag niet gezien, ook Jens uit Berlijn niet.

 

Wilma zat op de betonrand van een bruggetje, in de schaduw, en onder je door hoorde je het water van het beekje kabbelen. Ze nodigde mij uit om naast haar te komen zitten. Zo hebben we een kwartier lang allemaal camino verhalen zitten uitwisselen. Zij is 3 dagen eerder vanuit Lissabon gestart en loopt ook naar Santiago. Heeft al veel tochten gelopen, ook in Nederland. Ook zij start de dag met ca. 2,5 liter water maar heeft ook nog een thermoskan met koffie bij zich.

ze is helemaal vol van wat ze meemaakt, in een hostel waar Amerikanen alle waslijnen inpikken, gisteren was de kookplaat kapot en heeft ze het te maken eten nog bij zich in de rugzak. Geweldig om haar aan te horen. 
Ik ben wel weer zelf op pad gegaan in het bos op mijn eigen tempo.

 


Het werd inmiddels steeds warmer, om 14:00 uur Portugeze tijd was het al 26 graden. Gelukkig was ik al om 15:00 uur op mijn overnachtingsplek aangekomen. Ik liep net rond 17:00 nog even de plaats in voor wat boodschappen en kwam nog twee pelgrims, die ik niet ken, tegen. Zeulend door de hitte heen. Of er lang over gelopen of erg laat vertrokken dat weet ik niet want ze waren niet meer erg aanspreekbaar.

 

Ik heb weer een mooie overnachtingsplek voor € 25. Een mooie kamer met badkamer en een groot buitenterras. Snel nog even de wandelkleren van vandaag gewassen, die zijn al weer droog, hangend op mijn buitenterras.

 

Morgen loop ik naar Águeda, ongeveer net zo een afstand als vandaag 25 km. De weerapp geeft weer bewolkt met 25 graden aan, ik zal zien wat het wordt.