Dag 2, Lissabon naar Forta da Casa

19 maart 2023

 

Gisteren natuurlijk nog even gegeten op de “Ramblas” van Lissabon die hier de Rua Auguste heet, maar vergelijkbaar is het wel. De tent die ik uitgezocht had was te toeristisch, het eten was geen topper. Daarna mijn blog af gemaakt, het is wel even wennen omdat ik met een ander programma werk. Alles werkt net even iets anders. Ook het uur tijdverschil speelt mee, het is hier nu 10 voor zeven terwijl het in Nederland al 10 voor acht is. Vandaag ook laat omdat ik eerst even water heb gekocht en wat heb gegeten.

 

Vandaag zou een zonnige dag worden. Dat was het ook, gelijk wandelweer voor alleen mijn polo aan. Bij vertrek uit de stad om ca. 9 uur zag je dat al, op de Rua Auguste was het nog redelijk rustig. De steentjes van de straat lijken nat maar dat is niet zo, die steentjes glimmen heel erg.

 


De route start bij de kathedraal, en vanaf daar ga ik rechts van de kathedraal naar beneden de oude stadswijk in. Redelijk snel had ik mijn eerste camino pijl in de gaten. Soms is de route heel duidelijk aangegeven en soms heb ik echt mijn telefoon met GPX nodig om de route te vinden.

 

De route gaat door mooie smalle oude straatjes, wat opvalt dat ieder straatje wel een pinautomaat heeft. In Nederland verdwijnen ze en hier in grote overvloed. Alle cafés zijn al vroeg open, ook voor het ontbijt.


En dan kom ik ineens in de wijk waar de wereldexpo 1998 is geweest. Adie en ik hebben die bezocht in Hannover en Sjang Hai, maar deze niet. Toen we de laatste keer in Lissabon waren wilde we daar naar toe, maar het bleef maar regenen en hebben we andere dingen gedaan. Bij voorbeeld de Eiffeltoren is een overblijfsel van een wereldexpo en in Nederland de Euromast.

 


Er staan nog heel veel landenpaviljoen die allemaal een bestemming hebben gekregen, het Portugal paviljoen staat in de Taag met daarnaast een nog steeds functionerende kabelbaan waar druk gebruik van wordt gemaakt. Ik heb de vele foto’s in een collage gezet. Het is er trouwens zeer druk met bezoekers, sporters en nog veel meer.

 


Na deze verrassing, ga ik na ruim 2,5 uur lopen het stedelijk gebied van Lissabon uit. Ik zou oorspronkelijk naar Alpriate lopen maar daar is de enige overnachtingsplek inmiddels gesloten. De weg daar naar toe was een gedeelte langs een rivier over zandpaden en verder zand of grindpaden, ruim 10 km lang. Na het bijzondere Lissabon is dit even wat anders, geen huis echt helemaal niets onderweg.

 


Uiteindelijk was ik pas om kwart voor vier op mijn bestemming in Forta da Casa. Een aardige mevrouw heeft mij binnen gelaten en een zeer uitgebreide inschrijving gedaan. Er kwamen tegenwoordig zoveel mensen die vanuit Lissabon zijn komen lopen, ze snapt dat echt niet. Ze zal best meer lopers krijgen omdat overnachten niet meer kan in Alpriate. Ze wees me later nog even de weg naar een supermarkt waar ik water kon kopen en naar een restaurant waar ik vroeg terecht kan. Ik had we zin om even wat te eten.

 

Morgen gaat de tocht naar Vila Franca de Xira, omdat ik vandaag meer heb gelopen ( 31 km) is de tocht morgen veel korter, iets meer dan de helft van vandaag schat ik. Morgen is het zeker weer droog, of de zon veel schijnt zie ik morgen wel. Het is inmiddels hiet 10 over half acht.